În ultimii 27 de ani, protejarea şi conservarea mediului precum şi dezvoltarea durabilă a ţării nu au fost considerate priorităţi. Singurul motiv pentru care vorbim despre o politică de mediu este presiunea Uniunii Europene care ne forţează să ne respectăm propriile angajamente. Mai adăugăm şi presiunea cetăţenilor şi a societăţii civile care în ultimii ani s-au mobilizat exemplar în numeroase cazuri de abuz şi distrugere a mediului şi biodiversităţii.

Dezinteresul partidelor şi al autorităţilor pentru mediu, legislaţia inadecvată, instituţii de control slabe, au dus la pierderea galopantă a resurselor naturale, a largi suprafeţe de pădure, a numeroase râuri de munte şi implicit la pierderea biodiversităţii. Au crescut însă poluarea, cantităţile de deşeuri, zonele deşertificate şi peisajele montane lipsite de vegetaţie.

Demos doreşte transformarea protecţiei mediului într-un domeniu prioritar pentru Romania astfel încât să devină ţara cu cel mai bogat şi sănătos patrimoniu verde din Europa. La dezbatere, alături de experţi şi activişti de mediu, vom dezbate care sunt politicile prioritare şi instrumentele necesare pentru ca acest lucru să devină realitate. Dorim ca protejarea naturii să fie un motoar al unui nou model socio-economic prin care vom construi o economie sustenabilă şi incluzivă. Vom discuta de asemenea tranziţia energetică, tăierea pădurilor şi reîmpădurire, protejarea biodiversităţii şi educaţia pentru mediu.

Vă așteptăm!

Credit foto: Camil Tulcan, Remember to look up, 2008