Noul Cod Fiscal şi procedurile aferente sufocă financiar sectorul ONG, în mare măsură dependent de donațiile firmelor și ale cetățenilor.

Ana Dragu a înființat și conduce un centru pentru copii cu autism, Micul Prinț. După zece ani de eforturi, centrul este în pericol:

“Bugetul nostru începând cu acest an este privat de sponsorizări de la firme, căci datorită modificărilor fiscale pentru a mai beneficia de facilitatea de a-și deduce din impozit, firmele trebuie să aibă o cifră de afaceri de peste un milion de euro. Cele mici trec la microîntreprinderi şi nu mai plătesc deloc impozit pe profit (…) Adio 20% din buget.(…) Părinții copiilor cu autism din toată țara adunau anual formulare 230 de la rude, prieteni, cunoștințe, colegi, diferiți cetățeni implicați. Acestea se centralizau în cadrul ONG-urilor și se depuneau cu borderouri la fiecare AFP din țară. Ce s-a trezit Guvernul să facă? Ei bine, ONG-urile mai pot depune formularele 230 în numele contribuabililor decât cu procuri notariale pe fiecare formular. Nu are sens să spun că o procură notarială este mai costisitoare de multe ori decât suma virată în baza unui formular”.

sursă

Cerem public schimbarea prevederilor ce limitează efectiv posibilitatea ONG-urilor să se finanțeze şi sprijinirea publică la nivel central şi local a inițiativelor care îi ajută pe cei mai vulnerabili dintre noi.

Foto: Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ, Bistriţa.