PSD a fost şi este cel mai puternic partid al României post-decembriste. De aceea a fost şi este principalul responsabil pentru sărăcia severă în care se află o mare parte din concetățenii noștri, pentru distrugerea sistematică a economiei românești, pentru starea deplorabilă în care se află educația și sănătatea, pentru milioanele de persoane forțate să părăsească țara și, mai ales, pentru transformarea politicii în sursă de îmbogățire a clientelei de partid. Votul acordat acestuia a fost irosit, împreună cu șansa de a ieși din subdezvoltare.

Anul acesta se împlinesc 125 de ani de la formarea primului partid social-democrat – Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România, partid care, în diferite forme, a luptat pentru emancipare, pentru drepturi sociale, economice şi politice, pentru dezvoltarea armonioasă a societății. Social-democrații au făcut mari sacrificii pentru crezurile și idealurile lor, fiind reprimaţi violent atât în timpul dictaturii carliste cât şi în timpul regimului comunist, căci socialismul lor a fost, în primul rând, democrat. PSD-ul nu are nicio legătură cu acest partid tradițional, chiar dacă i-a preluat numele. PSD a fost şi rămâne continuatorul naţional-comunismului ceauşist, un partid care amestecă apelul la tradiţie şi istorie cu tendinţele autoritare şi oligarhice şi cu disprețul faţă de categoriile sociale cele mai vulnerabile.

Prin acest Congres, PSD-ul confirmă îndepărtarea sa tot mai pronunțată de familia europeană socialistă, acolo unde nu a ajuns decât din oportunism, și în care este criticat pentru incompetență, corupție și anti-europenism. Și tot din oportunism îşi va alinia pozițiile la cele ale conservatorilor europeni, responsabili pentru divizarea Europei.

Având în vedere acest context social și politic, credem că România are nevoie de o forţă politică de stânga, inspirată de istoria luptelor pentru egalitate, drepturi şi libertăţi, o forță politică care să poată lua o poziție critică la adresa dezechilibrelor generate de tranziție şi a eşecurilor ei. O forţă politică preocupată de binele tuturor cetăţenilor, mai ales al celor nedreptăţiţi şi vulnerabili.

Demos o va construi. Te așteptăm alături de noi!

Sursă foto: Ioan Mitroi