Blocul pentru Locuire, coaliția ce reunește organizațiile care luptă pentru dreptul la locuire, dreptate locativă și dreptul la oraș, s-a întâlnit zilele trecute la București. S-au prezentat cazuri extrem de grave de neglijență și discriminare din partea autorităților, cazuri în care viața și sănătatea unor oameni săraci sunt puse în pericol, fie de evacuări, fie de existența unor condiții de locuire la limita supraviețuirii.

În fiecare dintre cazuri, de la Pata Rât din Cluj, Baia Mare și până la recentul caz de la Focșani, am auzit același lucru din partea oamenilor: “Vrem să fim parte din comunitate, vrem să mergem la serviciu și să ducem copii la școală, ne plătim chiriile și utilitățile. Vrem să avem apă și electricitate, nu lux”.

În lumea ideală a primarilor din respectivele localități, oamenii săraci, mai ales cei de etnie romă, nu există. Ei trebuie ignorați, îndepărtați și izolați, uneori pentru a face loc intereselor imobiliare ale dezvoltatorilor sau autorităților locale, ca în cazul Pata Rât, alteori pentru a da impresia că primarii nu stau degeaba. Rezultatul este același: vieți și șanse de viață compromise, inclusiv ale copiilor care cresc în niște condiții pe care nu le merită.

Alături de organizațiile care luptă pentru dreptul la locuire și împreună cu oamenii afectați, cerem schimbarea politicii de locuire locale, oprirea abuzurilor și schimbarea atitudinii primarilor și autorităților față de cetățenii cei mai săraci ai acestei țări. Cu un minim sprijin public, aceștia ar putea depăși greutățile cu care se confruntă.

Sursa foto: Benjamin Ignac, protest Cluj 2016